Anfaco says fishery products are free of dioxin

  • ANFACO SAYS FISHERY PRODUCTS ARE FREE OF DIOXIN
    03, 2011, The National Association of Canned Seafood (Anfaco- Cecopesca) asserts that "the dioxin levels are generally well below the limit
    maximum set by law ", so that sanitation in the fishing industry and aquaculture of Spain "is amply supported."
    The Spanish fishery and aquaculture products contain toxin levels well below those permitted says Anfaco
    According to the company, "has a long history in the analysis of dioxins and other Persistent Organic Pollutants (POPs), because it takes more than 10 years analysing
    the fishery products and aquaculture, as well as feed and feed materials ensure food safety for consumers. "
    In a press release, Anfaco recalled that the recent notification by the detection of high levels of dioxin used in animal feed fat in Germany "draws
    back to the fore the chemical contamination of food "for human consumption.
    The Association also said its research team by the testing laboratory Special features a "proven track record and established in the field of
    persistent organic pollutants. "
    And he said he works to help improve the methodology for analyzing, prioritising "Streamline and reduce costs for the industry."
    Recently, Anfaco completed a research project funded by the Directorate General for Research, Development and Innovation (R + D + i) relating to the development and
    validation of new methods for application to the analysis and confirmation for dioxins in products and by the sea.
    According to the Association, studies reveal the need to "provide a more direct and accessible service to companies in terms of cost, in a sector
    so involved in controlling the problem of contaminants such as fishing and aquaculture, including its products processing industries (canning, derivatives
    as meal and oil, among others). " FIS



    <º))))))><



    ANFACO AFIRMA QUE LOS PRODUCTOS PESQUEROS ESTÁN LIBRES DE DIOXINAS
    03, 2011, La Asociación Nacional de Fabricantes de Conservas de Pescados y Mariscos (Anfaco-Cecopesca) asegura que “los niveles de dioxinas están en general, muy por debajo del límite máximo establecido en la legislación”, por lo que la salubridad en la industria pesquera y acuícola de España “está sobradamente avalada”.
    Los productos pesqueros y acuícolas españoles contienen niveles de toxinas muy inferiores a los permitidos, asegura Anfaco
    Según la entidad, “tiene una larga trayectoria en el análisis de dioxinas y otros Contaminantes Orgánicos Persistentes (COP), ya que lleva más de 10 años analizando los productos de la pesca y de la acuicultura, así como los piensos y sus materias primas para garantizar la seguridad alimentaria a favor de los consumidores”.
    En una nota de prensa, Anfaco recordó que la reciente notificación por la detección de elevados niveles de dioxinas utilizados en grasas para alimentación animal en Alemania “saca de nuevo a la palestra la contaminación química de los alimentos” para el consumo humano.
    Asimismo, la Asociación aclaró que su equipo investigador del laboratorio de análisis especiales cuenta con una “trayectoria reconocida y consolidada en el campo de los contaminantes orgánicos persistentes”.
    Y dijo que trabaja para contribuir a la mejora de la metodología de análisis, priorizando el “agilizar y abaratar costes para el sector”.
    Recientemente, Anfaco finalizó un proyecto de investigación financiado por la Dirección General de Investigación, Desarrollo e Innovación (I+D+i), relacionado con el desarrollo y validación de nuevos métodos para su aplicación al análisis y confirmación de dioxinas en productos y subproductos del mar.
    Según la Asociación, los estudios realizados revelan la necesidad de “proporcionar un servicio más directo y accesible a las empresas, en términos de coste económico, en un sector tan implicado en el control de la problemática de los contaminantes como es el pesquero y acuícola, incluyendo las industrias transformadoras de sus productos (conservera, derivados como harinas y aceites, entre otros)”. FIS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member to leave a comment.